Nasi
1. Panaskan rice cooker, masukkan margerin 1 sudu besar.
2. Tumis halia yang sudah ditumbuk. goreng sampai berbau wangi. then, masukkan air (ikut sukatan nasi). kalau banyak.. banyak la.. kalau terlebih banyak takut nnt nasi ayam jadi bubur ayam plak! alahai...
3. Baru masukkan beras yang sudah dicuci...
4. Garam secubit..
5. Biarkan.. Macam masak nasi..
Sup
1. Letak minyak sikit.
2. Masukkan bawang kecil dan bawang putih.. Tumis sampai naik bau..
3. Masukkan rempah penumis... Tumis sampai naik bau wangi...
4. Masukkan tulang dan ayam...
5. Letak air lebih kurang 1 liter..
6. Garam secukup rasa...
7. Masak sehingga ayam empuk...
Ayam
1. Bahan: kicap, sos tiram, halia, bawang putih, bawang merah.
2. Kisar.
3. Perap dengan ayam at least 1/2 jam.
4. Cucuk ayam dengan garfu supaya meresap.
5. Goreng ayam.
Sos Cili
1. Bahan: tomato, cili besar, bawang putih,
2. Kisar.
3. Masaklah... Letak asam, garam dan gula..
Kicap
1. Pakai kicap kipas udang ajer... sedap...
Sayur
1. Bahan: Salad dan tomato... Hiris tomato nipis2..
Siap untuk dihidangkan... Jangan lupa baca bismillah... Kuantiti ayam dan beras ikut kepada bilangan orang yang nk makan...
wah2... gelemer name i kannnn.... tp bg resepi je... hasil nyer tak bagi pun,:-(
ReplyDeleteyang tuh baru percubaan yang pertama.. kalau dh terer nnt akak bwk hasilnyer... ok?
ReplyDelete