Klik sini...

Waktu Solat

Monday, December 27, 2010

Nasihat al-Qamah - 5 cara pilih sahabat

NASIHAT yang boleh diikuti dalam membina persahabatan ialah sebagaimana pesanan al-Qamah (seorang sahabat Rasulullah saw) kepada anaknya:


Pertama,
pilihlah sahabat yang suka melindungi sahabatnya, dia adalah hiasan diri kita dan jika kita dalam kekurangan nafkah, dia suka mencukupi keperluan.



Kedua,
pilihlah seorang sahabat yang apabila engkau menghulurkan tangan untuk memberikan jasa baik atau bantuanmu, dia suka menerima dengan rasa terharu, jikalau ia melihat kebaikan yang ada pada dirimu, dia suka menghitung-hitungka n (menyebutnya) .

Ketiga,
pilihlah seorang sahabat yang apabila engkau menghulurkan tangan untuk memberikan jasa baik atau bantuanmu, ia suka menerima dengan rasa terharu dan dianggap sangat berguna, dan jika ia mengetahui mengenai keburukan dirimu ia suka menutupinya.

Keempat,
pilihlah sahabat yang jikalau engkau meminta sesuatu daripadanya, pasti ia memberi, jikalau engkau diam, dia mula menyapamu dulu dan jika ada sesuatu kesukaran dan kesedihan yang menimpa dirimu, dia suka membantu dan meringankanmu serta menghiburkanmu.

Kelima,
sahabat yang jikalau engkau berkata, ia suka membenarkan ucapan dan bukan selalu mempercayainya saja. Jikalau engkau mengemukakan sesuatu persoalan yang berat dia suka mengusahakannya dan jika engkau berselisih dengannya, dia suka mengalah untuk kepentinganmu. Dalam memilih sahabat kita hendaklah memilih sahabat yang baik agar segala matlamat dan hasrat untuk memperjuangkan Islam dapat dilaksanakan bersama-sama sahabat yang mulia.

Sucikanlah 4 hal dengan 4 perkara :

1..Wajahmu dengan linangan air mata keinsafan..~
2..Lidahmu basah dengan berzikir kepada Penciptamu.. ~
3..Hatimu takut dan gementar kepada kehebatan Rabbmu..~
4..Dosa-dosa yang silam di sulami dengan taubat kepada Dzat yang Memiliki mu.



p/s: dari emel seorang sahabat... sebagai renungan bersama-sama...

Sunday, December 26, 2010

Sebab aper aku tak suka pakai ipad...

Memang IPad nih menjadi kegilaan zaman sekang... small.. lightweight... stylo.. huhu... pendek kata, kalau orang kg tgk kt pakai ipad nih... mau buntang bijik mata...


Sebab aper aku tak suka pakai ipad... so, nak tau jawapan nyer... layan ajer video nih..

video


... sebenar nyer bukan aper... aku masih belum mampu lg mengumpul duit nk beli... mau sesak nafas awal-awal bulan lagi kalau aku beli angkat masuk beg..

Wednesday, December 22, 2010

Fire Insurance For Strata Title Properties

Just for sharing... Especially kepada sesiapa yang plan nk beli apartment n kondo yang mempunyai perbadanan pengurusan sendiri... Sbb ramai jugak yang terlepas pandang... So overspend la bagi insurance... applicable for those yang nk ambil loan dengan bank or financial institution under supervision of bank negara... kalau dengan along & family.. tak boleh...

Tuesday, December 14, 2010

Penilaian Prestasi Oh Penilaian Prestasi...

Oh... Tidak... Paling malas nk isi... Walaupun sekarang dah senang... Semuanyer on-line... tp belum cukup user friendly lg.. wlp pun baru bulan lepas pg kursus aka bengkel nih... Tolong la.. Kenapa mesti ader kuar command aka VB script yang pelik2 dan menyakitkan hati time isi SKT nih... Aduhai..

Monday, December 13, 2010

PDRM Summons

Please be assured that the 50% discounts are still applicable after 15th Dec 2010.

Pesalah abai saman PBT disenarai hitam JPJ

Pagi td soksek2 la pasal saman... sebab sekarang ada diskaun bagi pembayaran saman pdrm sehingga 15 disember... (sudah menyetelkan saman diri sendiri n encek hubby)... amik la perluang waktu nih terhadap diskaun yg diberikan... sebelum kena blacklist... kalau malas nk beratur panjang2 n berebut2 dpt kaunter polis traffic tuh.. dicadangkan bayar melalui myeg.. senang n mudah... tapi ramai yang amik ringan pasal saman PBT (termasuk la DBKL. MBSA)... sebab tak ader tindakan susulan yang diambil oleh pbt berkenaan...

then, opismate nih rajin plak fwd pasal isu nih...


SHAH ALAM: Semua pihak berkuasa tempatan (PBT) boleh menyerahkan kepada Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) senarai pesalah mereka yang gagal melunaskan saman untuk disenarai hitamkan apabila Akta JPJ 1987 dipinda.

Ketua Pengarah Pengangkutan Jalan Datuk Solah Mat Hassan berkata, pemilik kenderaan yang selama ini mengabaikan saman PBT atas kesalahan seperti meletak kenderaan sesuka hati, bakal disenarai hitam JPJ apabila pindaan Akta JPJ 1987 diluluskan kelak.

Saturday, December 4, 2010

aper-aper ajer la...

hari nih hari yang tak best... tak suka... tak suka... sebab tak pg jalan2.. duduk rmh.. tido.. makan.. xder exercise pon.. harap2 besok adalah hari yang best... memang nk jadikan besok hari yang best... mengarut betul la... aper-aper ajer la...

Thursday, December 2, 2010

Indahnya malam pertama...

Satu hal sebagai bahan renungan Kita...
Tuk merenungkan indahnya malam pertama
Tapi bukan malam penuh kenikmatan duniawi semata
Bukan malam pertama masuk ke peraduan Adam Dan Hawa


Justru malam pertama perkawinan kita dengan Sang Maut
Sebuah malam yang meninggalkan isak tangis sanak saudara
Hari itu...mempelai sangat dimanjakan
Mandipun...harus dimandikan
Seluruh badan Kita terbuka....
Tak ada sehelai benangpun menutupinya.
Tak ada sedikitpun rasa malu...
Seluruh badan digosok dan dibersihkan